Valet+

How to setup Shopware 6 with Valet+ on OSX

Valet+ is a fork of laravel/valet. It supports automatic virtual host configuration based on the folder structure.

This is a modified version of the official Installation Guide.

If you have Valet installed

  1. Run composer remove laravel/valet

Installing Valet-PHP

  1. Update Homebrew via brew update
  2. Add the Homebrew PHP tap for Valet+ via brew tap henkrehorst/php
  3. Install PHP 7.2 using Homebrew via brew install valet-php@7.2
  4. Link your PHP version using the brew link valet-php@7.2 --force command

Installing Valet+

  1. If needed, install composer via brew instal composer
  2. Install Valet+ via composer global require weprovide/valet-plus
  3. Make sure ~/.composer/vendor/bin is in your path by adding export PATH="$PATH:$HOME/.composer/vendor/bin" to your bash_profile or .zshrc
  4. Check for the following, common problem with valet fix WARNING: This will uninstall all other PHP installations
  5. Run the valet install command. Optionally add --with-mariadb to use MariaDB instead of MySQL. This will configure and install Valet+ and DnsMasq. Additionally, it registers Valet's daemon to launch when your system starts

Using Valet+ with Shopware 6

  1. Create a new empty folder for example ~/sites
  2. Clone the development template like you normally would (dev + platform) into this folder
  3. Run ./psh.phar install
  4. Move to ~/sites and run valet park to register valet for this directory. Shopware should now be accessible via the folder-name.test. Notice: "folder-name" is the name of the shopware development template in ~/sites
  5. Optional: Disable SSL via valet unsecure because this might cause problems with the watcher

Troubleshooting

Testing your installation

  1. Make sure ping something.test responds from 127.0.0.1.
  2. Run nginx -t or sudo nginx -t and check for any errors.

    1. If there is a missing elastisearch file, follow "Missing Elasticsearch stub fix" further below

    Install Error: "The process has been signaled with signal 9"

    This is due to valet fix uninstalling valet-php@7.2 for some reason. You can fix it by reinstalling Valet-PHP (Step 3 + 4 of "Installing Valet-PHP"). Make sure to NOT run valet fix afterwards and just proceed with valet install

    Missing Elasticsearch stub fix

    sudo cp ~/.composer/vendor/weprovide/valet-plus/cli/stubs/elasticsearch.conf /usr/local/etc/nginx/valet/elasticsearch.conf
valet domain test

Watchers not working

Try disabing SSL via valet unsecure.

Was this article helpful?